Винороби побоюються, що нова влада може залишитися без коньяку
08/03/14 |
|
За умови бездіяльності нової влади зростатиме соціальна напруга у
традиційно виноробних областях ? на півдні України та в Криму.
Корпорація «Укрвинпром» спільно з Національним інститутом винограду і
вина «Магарач» та ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»
звернулися до в. о. президента Олександра Турчинова з проханням призупинити дію
законів щодо збільшення акцизного збору та використання вітчизняних коньячних
спиртів у виробництві коньяків України.
Бездіяльність влади, за словами
виноробів, поставить під загрозу існування виноградарських і виноробних
підприємств та спричинить додатковий відтік валюти з України.
Винороби звернулись до Олександра Турчинова з проханням призупинити дію
Закону України від 19.12.2013 р. №713-18 «Про внесення змін до Податкового
кодексу України щодо ставок окремих податків» у частині збільшення ставок
акцизного податку на виноробну продукцію та відновлення відсоткового
співвідношення вітчизняних та імпортних коньячних спиртів при виготовленні
коньяків України.
Про це кореспонденту «Агравері» повідомили у прес-службі
корпорації «Укрвинпром».
«Дострокове збільшення ставки акцизного податку на коньяк призведе до
скасування перехідних положень щодо оподаткування коньяків України ототожнить
коньяк з лікеро-горілчаними напоями, на які також застосовується аналогічна
ставка акцизного податку.
Таке ототожнення лобіюється іншими учасниками
алкогольного ринку, однак зрівнювати такі різні за тривалістю виготовлення
алкогольні напої недоречно, а скоріше абсурдно, оскільки тривалість
виготовлення лікеро-горілчаних напоїв складає декілька днів, а тривалість виготовлення
коньяків найменшої витримки "три зірочки" триває понад 4 роки», ?
йдеться у зверненні.
Винороби наголошують, що суттєве підвищення податку призведе до
зростання вартості кінцевого продукту, і, як наслідок, до зниження
конкурентоспроможності продукції та до зменшення прибутковості і привабливості
бізнесу з виробництва коньяків України.
«Це негативно вплине на обсяги виробництва і реалізації коньяку України
та спричинить скорочення надходжень коштів до державного бюджету, зменшить
прибутки виноробних підприємств, загальмує їх розвиток.
У результаті цього
зросте безробіття, зросте соціальна напруга в традиційно виноробних регіонах
держави, активізується діяльність тіньових структур по виготовленню
фальсифікатів, зростуть випадки отруєння сурогатами та інші негативні
наслідки», ? зазначається у листі.
Окрім того, вищезгаданим законом України встановлено, що вітчизняні
виробники коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією повинні
використовувати спирт коньячний власного виробництва або спирт коньячний,
викурений в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, не
менше 0% у 2014 році та 5% з 1 січня 2015 році.
«Зазначені норми дозволяють виробникам виготовляти коньяки України
виключно з імпортних коньячних спиртів, які за якістю значно нижче вітчизняних
спиртів, що, у свою чергу, негативно вплине на якість готових коньяків і їх
конкурентоспроможність по відношенню до імпортних коньяків», ? відзначається у
листі.
При нормах даного закону, на переконання виноробів, підприємства на законодавчих
підставах будуть завозити значну кількість імпортного коньячного спирту, що
«негативно вплине на розвиток сировинної бази (виноградарство), поставить під
загрозу існування виноградарських підприємств і підприємств первинного
виноробства та спричинить додатковий відтік валюти з України у такий складний
для економіки час».
У листі зазначається, що без використання української сировини
неможливо зберегти назву «коньяк України», тому задля підтримки вітчизняних
виробників та запобігання фальсифікації винопродукції необхідно повернутися до
попередньої норми використання спирту коньячного власного виробництва або
викуреного з українських виноматеріалів.
«Також вищезазначеним законом були збільшені ставки акцизного податку
на вина виноградні кріплені, вермути, інші зброджені напої з доданням спирту,
сидр і пері та вина ігристі й газовані. Якщо підвищення ставки акцизного
податку на винопродукцію з доданням спирту етилового ректифікованого
обґрунтоване підвищенням ставки акцизного податку на спирт, то підвищення
акцизу на вина ігристі й газовані, сидр і перрі, при виробництві яких спирт не
використовується, є необґрунтованими та такими, що нанесе збитки виробникам і
автоматично підвищить вартість продукції, а це, у свою чергу, зробить
недоступними для споживачів найбільш популярні напої, без яких не обходиться
жодне свято ? ігристі та газовані вина», ? пояснюють у зверненні.
До того ж, наголошують винороби, у низці країн-членів ЄС акцизний
податок на вина (тихі, ігристі) зовсім не стягуються. Серед цих країн ?
Німеччина, Греція, Італія, Іспанія, Португалія, Люксембург, Кіпр, Нідерланди,
Румунія, Словаччина, Словенія, Швейцарія).
У листі зазначається, що «Укрвинпром» спільно з НІВіВ «Магарач» та ННЦ
«ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» вже зверталися з офіційним листом від імені всієї
виноградно-виноробної галузі до Володимира Рибака, колишнього голови Верховної
Ради України, та Віктора Януковича, екс-президента України, з подібним
проханням, але питання так і не було вирішено.
Довідка:
Закон України від 19.12.2013 р. №713-18 «Про внесення змін до
Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків» вніс зміни до розділу
ХХ «Перехідні положення», підрозділу 5 Податкового кодексу України. Зокрема з 1
квітня 2014 року на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом
перегонки виноградного вина або вичавок винограду, до яких відносяться коньяки
України, застосовується ставка акцизного податку 56,42 грн за 1 л 100% спирту.
Це означає збільшення її на 24,42 грн або 76,3% порівняно зі ставкою (32 грн за
1 л 100% спирту), зазначеною у редакції Податкового кодексу України до
прийняття вищезазначеного закону.