Що таке рейдерська атака Відкрите акціонерне товариство «Управління будівництва Хмельницької АЕС», яке знаходиться в місті Нетішин Хмельницької області, відчуло на собі, коли цей термін тільки почав входити у нашу лексику. В червні 2005 року почалася масова скупка акцій підприємства за штучно завищеними цінами. При номіналі 1,05 гривні за акцію та від 12 до 20 гривень за ринковою ціною, структура без імені (на той час) платить 30 і більше." />
     antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


АНАТОМІЯ РЕЙДЕРСТВА. Найбільше в Україні енергобудівельне підприємство «дерибанять» третій рік

26/04/07
Ласий шматочок
Що таке рейдерська атака Відкрите акціонерне товариство «Управління будівництва Хмельницької АЕС», яке знаходиться в місті Нетішин Хмельницької області, відчуло на собі, коли цей термін тільки почав входити у нашу лексику. В червні 2005 року почалася масова скупка акцій підприємства за штучно завищеними цінами. При номіналі 1,05 гривні за акцію та від 12 до 20 гривень за ринковою ціною, структура без імені (на той час) платить 30 і більше. Ніби нічого кримінального, але насторожує. Другий енергоблок Хмельницької АЕС здали в експлуатацію в серпні 2004-го, будівництво третього відкладене на невизначений термін: чому так несподівано піднялися цінні папери?
Щоб читачам було зрозуміліше, дамо коротку історичну довідку – що таке «УБ ХАЕС» і що воно означає для економіки держави. На початку семидесятих років минулого століття було вирішено, що на місці споконвічних лісів та боліт поблизу села Нетішин виросте чотири атомні енергоблоки та місто-супутник Нетішин. Перший кілок, який ознаменував початок ударної комсомольсько-молодіжної будови, забили будзагонівці 7 квітня 1977 року. Саме управління як окрема структура, веде свій відлік з 8 лютого 1978 року. На час здачі в експлуатацію першого енергоблоку Хмельницької АЕС (грудень 1987 року) Нетішин має всю міську інфраструктуру: чотири школи, вісім дитсадків, лікарню, магазини, Палац культури, кінотеатр, спорткомплекс з плавальним басейном, школу мистецтв, профтехучилище, хлібозавод, пожежне депо, автовокзал, вузол зв’язку, станцію знезалізнення води, бетонно-розчинний завод, цех лакофарб та скла тощо. Без перебільшення, кожна цеглина, кожна панель і квадратний метр асфальту покладені будівельниками УБ ХАЕС.
Вітер перемін політичних курсів приніс не тільки демократію, але й мораторій на побудову в Україні атомних енергоблоків. До пуску ХАЕС-2 залишалося всього чотири місяці, ХАЕС-3 був готовий на 50 відсотків, а ХАЕС-4 на 20, коли будівельні роботи в Нетішині завмерли. Цивільне будівництво продовжувалося за інерцією, але фінансової погоди вже не робило. Скоро припинилося й воно. Попри всі негаразди, нетішинські будівельники пережили часи смути. Зберегли матеріальну базу та виробничий потенціал. Другий енергоблок Хмельницької АЕС запустили 8 серпня 2004 року, через 11 літ після зняття мораторію. Цей день став справжнім святом для будівельників. Днем сподівань на продовження спорудження ХАЕС-3. Адже на державному рівні говорилося про це багато. На тому ж рівні (в сенсі розмов), залишилося й до сьогодні. Щоправда, обстеження енергоблоку на предмет визначення ступеня готовності провели. Силами того ж УБ ХАЕС. 
На нинішній день ВАТ «Управління буд-
івництва Хмельницької АЕС» являє собою будівельний холдинг. Потужне підприємство, до складу якого входить понад двадцять підприємств, утворених за його участю. Вони мають різні види спеціалізації та ліцензії на всі види будівельних робіт. Деякі пройшли міжнародну сертифікацію. Одно слово, маючи важелі впливу в уряді й таке знаряддя праці як УБ ХАЕС, можна отримати право на будівництво всіх атомних енергоблоків в Україні. Адже це підприємство лишається єдиним із управлінь будівництва усіх українських АЕС, яке збереглося у первозданному вигляді. Якщо ж мати у планах його розвалити, реалізовувати державну програму будівництва одинадцяти атомних енергоблоків до 2030 року будуть іноземні компанії. Наприклад, російські.
Сім кіл судів
Паралельно зі скупкою акцій починається дискредитація керівництва УБ ХАЕС. Щоранку в Нетішині з’являються нові листівки. За півроку до нових виборів з’ясовується, що депутат Хмельницької облради Ігор Шевцов, він же голова правління ВАТ «УБ ХАЕС», «...не виконує своєї передвиборчої програми». Місцеві активісти створюють ініціативну групу з відклику депутата. Якщо досі було не дуже зрозуміло, звідки дме вітер, то з початком бурхливої діяльності починають вимальовуватися постаті. В Нетішині «кинули якір» рівненські бізнесмени Андрій Остапчук та Ігор Голод. За ними стояв один із заступників тодішнього голови Рівненської ОДА Василя Червонія Дмитро Крючков. Надійшла інформація, що вони вже скупили Управління будівництва Рівненської АЕС. За діяльність, несумісну з роботою державного службовця, пан Крючков скоро був звільнений із займаної посади. Очевидно, Василь Червоній не хотів бути замішаним у сумнівні оборудки з чужою власністю, тож поспішив відхреститися від молодого й заповзятливого заступника.
За неповні два місяці компанія Крючкова-Остапчука, за різними даними, придбала від 20 до 28 відсотків акцій УБ ХАЕС. І хоча самі відкрито на сцені не показувалися, діяльність після цього значно активізували. Чи не з усіх куточків України починають надходити судові ухвали за позовами акціонерів до ВАТ «УБ ХАЕС». Неозброєним оком було помітно, що тексти готувала одна людина – зміст і граматичні помилки збігалися. Ухвали різнилися лише прізвищами суддів та позивачів. Однак, робота холдингу була паралізована,   банківські рахунки заблоковані. Юристи управління будівництва збивалися з ніг, але встигали скасовувати ухвали.                                                                                                                 
Рейдерська атака йде за всіма правилами. Всередині холдингу зароджується «п’ята колона». У цій ролі виступає ЗАТ «Управління механізації УБ ХАЕС» та його голова Микола Бірюков. На вимогу акціонерів, які володіють понад 10 відсотками акцій ВАТ «УБ ХАЕС», 8 жовтня 2005 року скликаються позачергові загальні збори акціонерів. Один з пунктів порядку денного – переобрання голови правління товариства. Призначивши реєстрацію акціонерів на дев’яту годину ранку, опівдні її навіть не розпочали. Нетішинські акціонери (крім представників ЗАТ «Управління механізації УБ ХАЕС»), які володіють понад п’ятдесятьма відсотками акцій, не можуть взяти участь у зборах. За ухвалою Рівненського районного суду їхні цінні папери арештовані. Тобто всі доленосні для управління будівництва рішення віддані на відкуп рейдерам – меншість акцій проголосує як більшість. Юристи УБ ХАЕС встигли подати зустрічний позов у Славутський міжрайонний суд.   На підставі його ухвали про накладення арешту на пакет акцій, який належав Андрію Остапчуку, збори були оголошені такими, що не відбулися. Як не дивно, менше як за тиждень «матеріалізувався» протокол цих зборів з усіма рішеннями. Згідно з ним повноваження голови правління переходять до Миколи Бірюкова. Всі керівні органи товариства переобрані заново. У списках фігурували прізвища людей, які ні участі в зборах не брали, ні прибічниками Бірюкова не були. Ключові пости, певна річ, належать Ігорю Голоду, Андрію Остапчуку та Дмитру Крючкову. Попри явну фальсифікацію, рішення зборів стають формальною підставою для наступних судових ухвал та рішень. Вони й призводять, врешті, до силових захоплень адмінприміщення УБ ХАЕС. Доходить до фізичних сутичок та кровопролиття. Будівельники організували цілодобові чергування. У них беруть участь навіть жінки.
Основним глашатаєм та пропагандистом ідей новоявлених акціонерів стає Ігор Голод. Тактика мовчання та загадкових посмішок змінюється широким теле-, радіо- та газетним піаром. Золоті дощі у вигляді безкінечних інвестицій мають проллятися на голови нетішинських будівельників, обіцяють вони. Зважаючи, що УБ ХАЕС уже 25 років має свій друкований орган - газету «Енергобудівник», випускають свою – бюлетень «Вісник ВАТ «Управління будівництва Хмельницької АЕС». Світ побачило чотири номери цього видання. Лейтмотив усіх медійних матеріалів: «Змініть Шевцова і буде вам щастя». Що ж до «економічного раю» в інтерпретації Дмитра Крючкова і К*, він був недалеко – в Кузнецовську. Від ВАТ «Управління будівництва Рівненської АЕС» залишилася тільки назва. Колектив звільнили, основні фонди почали продавати. Будівельно-монтажне управління №3 (в колишні часи входило до складу нашої будівельної організації) знаходиться ще ближче – через дорогу від УБ ХАЕС. Це підприємство, яке останнім часом в Нетішині спеціалізувалося на цивільному будівництві, рейдери скупили тихо й непомітно. Працівників викинули на вулицю, а в адмінприміщенні створили щось на зразок бойового штабу.      
На кінець 2005 року керівництву УБ ХАЕС майже вдалося відновити статус-кво. Всі судові ухвали були скасовані, збори від 8 жовтня визнані нелегітимними. Наступний 2006 рік пройшов відносно спокійно. Десятого березня відбулися чергові загальні збори акціонерів. Самого пана Крючкова не було, він обмежився представниками. Головою правління ВАТ «УБ ХАЕС» знову було обрано Ігоря Шевцова. Крючковські представники кандидатур навіть не висували. Може сподівалися, що збори не відбудуться. За годину до початку реєстрації до міліції надійшов анонімний дзвінок, що палац культури «Енергетик», де мали проходити збори, замінований. Вибухових пристроїв оперативні служби не виявили. Акціонери зібралися в актовій залі сусідньої музичної школи.
ХАЕС-3 на стадії обстеження. Відтак, УБ ХАЕС шукає роботу поза межами Нетішина. В Україні – будівельний бум. Але найвигідніші замовлення перехоплюються з-під носа. При проведенні тендерів перевага надається відверто демпінговим пропозиціям. Попри все підприємство тримається на плаву.
Антирейдерський закон Президент підписав 29 грудня минулого року. А 31 грудня, за кілька годин до нового року, управління будівництва отримало жорстокий, неочікуваний удар долі. Раптово помер Ігор Михайлович Шевцов. Не стало людини, керівника, чия незламна воля і відданість підприємству були запорукою стійкості.
Пін-понг судовими ухвалами
Стало зрозумілим, що команда Дмитра Крючкова знову робитиме спроби якщо не захопити фірму, то керувати нею. Події почали розвиватися на сорок перший день по смерті Ігоря Шевцова. За десять хвилин до закінчення робочого дня 10 лютого 2007 року в УБ ХАЕС прибули представник холдингу «Єдина будівельна» Віталій Оплачко та двоє судових виконавців. Вони пред’явили ухвалу господарського суду міста Києва, підписану суддею В.В.Смілянець, за позовом ЗАТ «УМ УБ ХАЕС». Кажуть, що сам Дмитро Крючков сидів у машині, чекаючи результатів. Згідно з ухвалою на майно й рахунки ВАТ «УБ ХАЕС» та підприємств, утворених за його участю, накладається арешт. Від виконання своїх обов’язків усуваються в.о. голови правління Дмитро Оцабрика та заступник з економічних питань Петро Балачук. Вся повнота влади переходить до Миколи Бірюкова на підставі рішення загальних зборів акціонерів від 8 жовтня 2005 року. Навіть після поверхневого ознайомлення з текстом ухвали стало зрозумілим, що документ сфабрикований. Щонайперше, Київський господарський суд не має права виносити жодних рішень щодо корпоративного майна, розміщеного в Хмельницькій області. Нині діючий голова правління ЗАТ «УМ УБ ХАЕС» Анатолій Савчук відразу заперечив подання будь-якого судового позову до ВАТ «УБ ХАЕС». Далі ще цікавіше: код ЄДПРОУ, який обов’язково вказується поряд з юридичною адресою фірми, був написаний з трьома помилками. Замість 21339688 стояли цифри 21339435. Тобто дія ухвали на УБ ХАЕС не поширюється! У департаменті примусового виконання судових рішень нічого про цю ухвалу не знали. Що, згідно із законодавством, просто неможливо. Про візитерів відразу були повідомлені голова Хмельницької облради Іван Гладуняк, нетішинський міський голова Олександр Смишляєв, СБУ, правоохоронні органи та прокуратура.
Поки супротивники пробували вести мирні перемовини на нейтральній території (в кабінеті міського голови Олександра Смишляєва), молодики спортивної статури, які супроводжували Віталія Оплачка, захопили адмінприміщення фірми. Хмельницькі омонівці, яких викликали на підмогу, спрацювали оперативно і швидко очистили приміщення від непроханих гостей.
Переговори відновилися в суботу, 10 лютого. На розширене засідання правління ВАТ «УБ ХАЕС» були запрошені акціонери Микола Бірюков та Дмитро Крючков, представники фірм, які мають акції УБ ХАЕС - від ВАТ «Київреконструкція» Олег Білостоцький та від холдингу «Єдина будівельна» Віталій Оплачко. Після довгих дискусій, сторони підписали протокол намірів. Представники акціонерів, які володіють, за їх словами, майже тридцятьма відсотками акцій, обіцяють не влаштовувати провокацій, не користуватися бандитськими методами у вирішенні спірних питань, жодним чином не перешкоджати нормальній життєдіяльності товариства і не впливати на організацію та проведення загальних зборів акціонерів, призначених на 17 квітня. На них «Київреконструкція» та «Єдина будівельна» мають усі шанси реалізувати право мати своїх представників в Управлінні будівництва пропорційно кількості акцій. Головним інженером ВАТ «УБ ХАЕС» має бути призначений Микола Бірюков. Про чесність їх намірів мали свідчити розблоковані найближчим часом тендери. Загалом пани Білостоцький та Оплачко пообіцяли будівельних замовлень на 20 мільйонів гривень.
Логічне запитання: для чого таким мирним людям було знову пускати бронепоїзд, приносити фальсифіковану судову ухвалу, ламати двері, смикати правоохоронні та владні структури, якщо можна почати з того, чим закінчують - перемовинами? Відповідь пана Білостоцького була дещо нелогічною. Він сказав, що захоплення адмінприміщення знадобилося для того, щоб уникнути трагедії(?!). Обоє представників зауважили, що були звичайними виконавцями і кожен відповідав за свою ділянку роботи.
Забігаючи наперед скажемо, що доля зазначеного протоколу намірів така ж сумна, як доля пакту Ріббентропа-Молотова. Поки УБ ХАЕС готується до загальних зборів та проводить аудиторську перевірку за участю представника «Єдиної будівельної» Катерини Коткової, її колеги торують до-ріжку в кабінет нетішинського міського голови Олександра Смишляєва. Принаймні напрошується саме такий висновок – Олег Білостоцький несе вахту в приймальні нетішинського мера і заходить до його кабінету чи не на рівні секретарки.
В останніх числах лютого стає відомо, що державний реєстратор Нетішинського міськвиконкому Костянтин Талєров несподівано звільняється з роботи за власним бажанням. Джерела УБ ХАЕС у високих міських кабінетах стверджують, що на реєстратора чиниться шалений тиск з вимогою внести зміни до державного реєстру, визнавши   головою правління ВАТ «УБ ХАЕС» Миколу Бірюкова. Підстава: ухвала Київського господарського суду за підписом тієї ж судді В.В.Смілянець за позовом ЗАТ «Управління механізації УБ ХАЕС» до ВАТ «УБ ХАЕС» від 19.02.2007 року. Цей документ можна назвати «Смілянець-2 з виправленнями і доповненнями». Вказавши правильний код ЄДРПОУ, представники позовників напосідають на реєстратора. Але це не Микола Бірюков, колишній шеф управління механізації, і не Анатолій Савчук, який керує тепер. На сцені той же Олег Білостоцький з почтом.
На місце незговірливого Костянтина Талєрова, який знав все підгрунтя, призначають нового державного реєстратора Ігоря Хотюка. Судячи з його дій, абсолютно «кишенькового». Державна виконавча служба 19 березня відкриває виконавче провадження за згаданою ухвалою. А 23 березня Ігор Хотюк вносить зміни до державного реєстру, за якими головою правління ВАТ «УБ ХАЕС» є Микола Бірюков як законно обраний на загальних зборах акціонерів 8 жовтня 2005 року. Рішення Хмельницького апеляційного суду про визнання тих зборів нелегітимними, а їх рішень незаконними, результати загальних зборів акціонерів від 10 березня 2006 року до уваги не беруться. Їх взагалі ніби не було.
Керівництво ВАТ «УБ ХАЕС» опротестувало такі дії реєстратора в Хмельницькому господарському суді 26 березня. Наступного дня відкрите виконавче провадження за його ухвалою про заборону внесення змін до державного реєстру до проведення чергових загальних зборів акціонерів 17 квітня нинішнього року. Однак Ігор Хотюк не поспішає виправляти неправомірні зміни в реєстрі. Без благословення Олександра Смишляєва, вочевидь, не обійшлося. Інакше як зрозуміти його випади в бік керівництва ВАТ «УБ ХАЕС» на черговій зустрічі з місцевими журналістами 3 квітня? Відповівши ствердно на запитання про ведення будівельних робіт на території Нетішина фірмою «Київреконструкція», міський голова заявив, що управління будівництва проти(!) співпраці зі своїми акціонерами. І це при тому, що пан Смишляєв виступав ніби третейським суддею щодо подій 8-10 лютого нинішнього року. Будучи присутнім при укладенні перемир’я, за кілька днів по тому запевнив журналістів, що конфлікт у правовому полі і він зробить все для того, щоб там і лишався. Судячи з того, як розвивалися події напередодні Великодня, визначене паном Смишляєвим правове поле заросло бур’яном.
27 березня 2007 року в не надто тиражованій газеті «Подільські новини» з’являється оголошення, що головна печатка ВАТ «УБ ХАЕС» втрачена і її слід вважати недійсною. Автора так і не вдалося встановити. Ті, хто безпосередньо причетний до користування печаткою, – в.о. голови правління Дмитро Оцабрика та головний бухгалтер Галина Ничепорук – кажуть, що печатка не губилася, не ламалася і не викрадалася. Відтак, оголошення цього вони не давали. Загалом, не важко здогадатися, кому вигідно, аби діючу печатку підприємства визнали недійсною. Подібний сценарій розігрувався після славнозвісних зборів 8 жовтня 2005 року.  
Істина – в грошах
Причина поспішності власників дуже немаленької частки акцій лежить на поверхні. Здавалося б, збори на носі. Вводьте своїх працівників до складу правління, беріть участь у розвитку фірми і будуймо майбутнє разом. З вашими зв’язками і нашим вмінням можна стати чи не монополістами на українському енергобудівельному ринку. Видно не це потрібне заклятим друзям з промовистими будівельними назвами. Ймовірніше за все, якщо Микола Бірюков отримає право підпису і печатку, за лічені дні рахунки ВАТ «УБ ХАЕС» будуть обчищені, майно продане й перепродане. Віднайти винуватців буде всеодно, що голку в стіжку сіна.
Принаймні, наївно думати, що такі акули бізнесу як «Єдина будівельна» та «Київреконструкція» збираються вкладати гроші в нетішинське будівництво. Зведення ХАЕС-3 і ХАЕС-4 – виняткова компетенція держави. Відтак, жодні приватні структури, навіть найвпливовіші, фінансувати та контролювати ядерні об’єкти не будуть. Житло нетішинцям? Не смішіть – один під’їзд у Києві дасть заробити більше, як два будинки у нас. Прикро, що за рейдерами, яких варто назвати економічними піратами, стоять народні обранці. Зрештою, чому стоять? Вони є керівною і спрямовуючою силою. Ті, кого нам дозволяється бачити – виконавці, гарматне м’ясо. Вчора Голод і Остапчук, сьогодні Білостоцький та Оплачко. Підручні на вкороченому грішми повідку знайдуться завжди.
Дмитро Крючков пройшов до Верховної Ради за списками БЮТ. На рік це значно розширило його можливості. І розпуск ВР геть не гарантує їх зменшення. Олександр Смишляєв здобув на минулих виборах понад 50 відсотків голосів нетішинців. Голосували за нього й будівельники. Тим гіркіше від висновків, які напрошуються.
Источник: ANTIRAIDER.org
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: