antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Інвесторам зі США влаштували маскі-шоу

10/11/08
Транснаціональні корпорації стають розмінною монетою в боротьбі українських шахраїв. Американська ContourGlobal може переглянути плани з інвестування 400 мільйонів доларів в українську енергетику через напад на компанію "Краматорьсктеплоенерго".

Поки політики віртуально борються з економічною кризою, транснаціональні корпорації стають розмінною монетою в боротьбі українських шахраїв за злочинну вигоду. Недавно силовому нападу піддалась компанія "Краматорьсктеплоенерго". Тепер її засновник, американська "ContourGlobal", може переглянути плани з інвестування 400 мільйонів доларів в українську енергетику.

"Я виходжу із приміщення, дивлюся - біжить чоловік 20. Чомусь у мене перша думка була, що це підрядники біжать, тому що в чорній робі й так далі. Я вже хотів зробити зауваження, як мене оточили - не рухатися, руки догори, нікуди не дзвонити. Потім я побачив, що це міліція й служба фізичної підтримки Податкової", - так описує події 23 вересня 2008 року виконуючий обов"язки генерального директора ТОВ "Краматорськтеплоенерго" Ігор Кудрявцев.

Після того, як чотири поверхи адміністративного будинку підприємства було "захоплено", до в. о. генерального директора підійшло кілька людей у цивільному. Один з них, представившись слідчим із Краматорського УМВД паном Медяником, повідомив, що він буде проводити обшук. За результатами якого було вилучено тринадцять пакетів документів і кілька комп"ютерів.

Роботу ТЕЦ на якийсь час було паралізовано, оперативний персонал станції не відпускали на робочі місця. "Мені не так просто було переконати їх, що тут - небезпечне виробництво, що тут що завгодно може щосекунди трапитися. У них, по-моєму, було повне відчуття, що вони потрапили в якийсь офіс комерційної фірми", - розповів керівник підприємства.

Подібні "маски-шоу" не є чимсь незвичайним для України. Однак з іноземними компаніями можновладці зазвичай палиці не перегинають. Що ж спонукало до таких "рішучих дій"?

Як з"ясувалося, постанову про обшук було підписано заступником краматорського прокурора Андрієм Шиянем. Офіційна причина - пошук документів, що стосуються комунального підприємства "Краматорська ТЕЦ", яке кілька років тому припинило своє існування.

"Ми не є правонаступниками, і ніколи не займали їхніх приміщень, у принципі, ми свою діяльність почали з 1 січня 2007 року. Навіть теоретично не могло в нас бути документів, що стосуються періоду 2004-2005 років. Усі документи забрали в слідчий відділ, а все, що залишилося - у міський архів. Я далекий від думки, що слідчий не знав про це", - говорить в. о. гендиректора.

За його словами, "силова" частина була тільки кульмінацією тиску, який чинився на підприємство. Два офіцери Податкової міліції, які були присутніми під час обшуку, за кілька днів до того відвідали разом підприємство, також вимагаючи якихось документів.

У той же час, Андрій Шиянь вважає дії міліції законними. "Справу було порушено за день-два до обшуку. У ході обшуку було вилучено необхідну документацію. Необхідну. Після того, як документацію було вивчено, ті документи, які не були залученіі як речовинні докази, повернули підприємству".

Проте, в. о. гендиректора стверджує, що міліціонерів абсолютно не цікавили документи старого комунального підприємства, вони вилучили інформацію про поточну діяльність.

"Мій погляд - вони просто знайшли привід для того, щоб провести обшук. Для того, щоб забезпечити тиск на підприємство, потрібно нарити компромат, грубо кажучи. А потім - грубо кажучи, шантажувати тим, що вони змогли нарити. Вони вилучили, у тому числі, на моєму комп"ютері мою переписку з головою наглядової ради, плани підприємства".

Тут варто згадати, що плани засновників підприємства - американської "ContourGlobal" - донедавна були суттєвими.

В Україні корпорація працює з вересня 2005 року й реалізовує два проекти: будівництво когенеруючої установки потужністю 28 МВт, яка використовує вихлопні гази компресорної станції "Богородчани" магістрального газопроводу "Союз" (Івано-Франківська область) і модернізацію й реконструкцію Краматорської теплоелектроцентралі й теплових мереж цього міста.

У цілому компанія мала намір вкласти 400 мільйонів доларів в українську енергетику, і більшу частину цієї суми витратити на будівництво до 2013 року нової краматорської ТЕЦ.

Інна Юзефович, науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, підкреслює, що "ContourGlobal" - одна з небагатьох великих іноземних компаній, зацікавлених в інвестиціях в Україну. "А зараз в енергетичних підприємств України й без того втрачається інвестиційна привабливість. Енергетичні підприємства не зупиняються, тому що вони дуже важливі для держави, але фінансова криза впливає на всіх", - стверджує експерт.

Тим більше, що корпорація, вочевидь, не надто впевнена в українському інвестиційному кліматі. Зокрема, улітку 2008 року "ContourGlobal" відмовилася від створення спільного підприємства з "Донбасенерго" для розвитку його генеруючих потужностей. Інвесторів збентежила тоді невизначеність із його майбутньою приватизацією.

Які ж справжні причини силової акції? Поки що з цього приводу керівники й засновники "Краматорськтеплоенерго" будують здогадки. "Можна, припустимо, довідатися місце, де ми маємо намір будувати нову ТЕЦ, і, припустимо, заздалегідь купити це місце. Це метод тиску", - припускає Ігор Кудрявцев.

Не виключає він і помсти з боку несумлінних постачальників. Певна фірма, справжніх власників якої Кудрявцев не знає, на тендерах продавала підприємству антрацит. Який виявився зовсім не антрацитом, а дикою сумішшю вугілля різних сортів.

"Коли його спалюєш - одержуєш такі відходи, які завалюють топку котла. Збитки - мільйони гривень. На ремонт котла витратили 12-13 мільйонів гривень. А за місяць ми 3-4 рази зупинялися через використання цього вугілля", - поскаржився керівник. Одержавши доступ до комерційних таємниць підприємства, зловмисники можуть шляхом шантажу змусити його продовжити невигідні контракти.

У кожному разі, поводження силовиків слабко в"яжеться з задекларованою метою обшуку. "В офіцерів міліції між рядків це й проскакувало - що ж ви кривдите прокуратуру, так же ж не можна. "Опери" навіть не знали, що брати. А представник донецької Податкової вказував. Навіть слідчий виглядав ніби підлеглим йому", - говорить Кудрявцев.

Однак він припускає також, що мета шантажу може бути більш глобальною. Можливо, навіть - витиснення з Краматорська західного інвестора, що вже витратив на оздоровлення підприємства близько 20 мільйонів доларів.

У такому випадку, за захопленням підприємства можуть стояти великі фінансово-промислові групи, що цікавляться вітчизняними енергогенеруючими потужностями. З іншого боку, й ContourGlobal не виглядає хлопчиком для биття. Масштаб міжнародних інвестиційних проектів компанії, напевно, припускає підтримку з боку американської влади у випадку подібних ситуацій.

Крім того, не слід забувати, що нинішній "енергетичний керманич" України Володимир Зіневич до свого призначення в НАК "ЕКУ" працював операційним директором українського представництва "ContourGlobal".

Однак це вже - просто міркування. Поки що ж має місце показовий силовий обшук. І жирний знак питання, що завис над перспективою будівництва нової ТЕЦ.

Ми поцікавилися в зампрокурора Шияня, чи практикує слідство більш м"які підходи до проведення обшуку, коли мова йде про великі інвестиції в регіон.

"Закон має бути однаковим для всіх. Вимоги слідчого обов"язкові для виконання. Я не знаю, як можна було пом"якшити проведення обшуку. На мою думку, обшук було проведено нормально. Нікого там не били, нікого не пристібали наручниками - усе було коректно", - відповів заступник прокурора.

Довідка ЕП


ContourGlobal, що базується в Нью-Йорку, спеціалізується на інвестиціях в енергоактиви в різних країнах світу (США, Колумбія, Бразилія, Того, Перу). Основним акціонером ContourGlobal є приватна інвесткомпанія Reservoir Capital Group, капіталізація якого складає 3,5 мільярди доларів.  Генеруючі підприємства компанії з різних країн мають загальну встановлену потужність у 1000 МВт. В Україні компанія реалізує проекти модернизації Краматорської ТЕЦ та когенераційної установки на компресорній станції "Богородчани" магістрального газопроводу "Союз". Навесні  2008 року повідомлялося про наміри компанії разом з енергогенеруючою компанією ВАТ «Донбасенерго» реалізувати до 2012 року проект будівництва нового енергоблоку на Слов"янській ТЕС.


Джерело: Економічна правда
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: