antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Ліцензія на рейдерство або ЗАТ "ДКЦП"

24/12/09
Часті заяви влади про необхідність введення жорсткої відповідальності за рейдерство, створення численних, але мало дієвих органів (різноманітних комісій, робочих груп), і, в той же час, відсутність суттєвих результатів у цьому напрямку, наводить на думку, що ніхто не збирається всерйоз припиняти цей незаконний, але зате дуже прибутковий бізнес.

Про проблеми рейдерських захоплень та корупцію в держустановах говорили сьогодні на прес-конференції в УНІАН Ярослав Місяць, лідер руху середнього класу та Богдан Корчинський, юрист, представник ГО "Чиста Батьківщина".

За словами учасників прес-конференції, корупція та рейдерські напади перетворилися на високоприбутковий бізнес організованих злочинних угруповань. Протиправна діяльність забезпечує їм потужні фінансові ресурси, що дозволяють без проблем оплачувати послуги кваліфікованих юристів, ставити на конвеєр підкуп суддів, працівників правоохоронних та контролюючих органів.

В корумпованій українській системі влади ті, хто повинні стояти на сторожі закону, часто самі ж їм маніпулюють і порушують закон, наголосили учасники прес-конференції. При цьому йдеться насамперед про діяльність організованих злочинних угруповань, які привласнюють чуже майно шляхом шахрайства з використанням незаконних судових рішень і співучастю корумпованих працівників насамперед Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), контролюючих та інших органів державної влади.

Боротьба з незаконними захопленнями підприємств та захист законних прав акціонерів – це одна з компетенцій ДКЦПФР та її територіальних підрозділів. Державна комісія цінних паперів та фондового ринку, відповідно до нормативних актів самої комісії, покликана виконувати цілий ряд функцій, спрямованих на контроль за дотриманням законодавства про цінні папери. Сюди входить і реєстрація випусків цінних паперів (та їх анулювання), і контроль за реєстрацією акціонерів на зборах і здійснення заходів, спрямованих на попередження правопорушень на фондовому ринку. Для реалізації всіх цих повноважень у кожного теруправління ДКЦПФР є інструменти: перевірки, штрафи та інші, передбачені законом санкції.

Проте, сьогодні органи ДКЦПФР стали основним інструментом протиправних дій, таких як: захоплення майна, силовий тиск, рейдерські захоплення та інші злочинні діяння. Без прямого чи непрямого сприяння ("кришування") ДКЦПФР не проходить фактично ні одна протизаконна операція, пов"язана із захопленням власності.

У результаті, замість захисту законних прав громадян, дотримання законності і демократії, органи ДКЦПФР стали осередками корупції та інструментом злочинців у масштабах країни.

Проаналізувавши діяльність ДКЦПФР за останній період, учасники прес-конференції виділили основні напрямки корупційних схем роботи ДКЦПФР:

• Створення фіктивної системи реєстру: у повноваження ДКЦПФР входить можливість визнавати систему реєстру втраченою. На підставі таких повноважень ДКЦПФР може анулювати практично будь-який реєстр акціонерів і передати його відновлення "обраному" реєстратору. Приклад: завод "Квазар".

• Контроль реєстрації акціонерів, які прибули на загальні збори акціонерів: залежно від того, хто замовив цей контроль, ДКЦПФР може фіксувати реєстрацію при її фактичній відсутності або навпаки. Також комісія може не допускати до реєстрації представників акціонерів за дорученням, якщо їм не сподобатися якась дрібниця в самому дорученні.

Приклад: ЗАТ "Одесакондитер".

• Позбавлення ліцензії проф.учасника фондового ринку: якщо ДКЦПФР приймає рішення про анулювання ліцензії реєстратора, то у своєму рішенні вона передає реєстр акціонерів "обраному" реєстратору. Правильніше – це може призвести до втрати реєстру або призначення тимчасового реєстратора потрібного певній стороні конфлікту. Також ДКЦПФР використовує своє право позбавити ліцензії проти не угідних їй проф.учасників.

Приклад: Придністровсткі реєстри.

• Замовні перевірки: дуже часто при виникненні корпоративного конфлікту ДКЦПФР використовує з метою залякування та створення додаткових труднощів підприємству через замовні перевірки. У рамках перевірки представники комісії отримують доступ до інформації на підприємстві, потім передають інформацію рейдерам. Крім того, можливість накладення суттєвих штрафних санкцій у розмірі від 17000,00 до 170 000,00 грн дає велике поле для корупції. За певну суму розмір штрафу дуже сильно змінюється. Реально комісія не особливо штрафує кого-небудь. Перевірки часто використовуються більше для легалізації свавілля, як наприклад, незаконних зборів (або) передачі реєстру.

Приклад: більшість підприємств, на які вчинялися рейдерські захоплення.

• Реєстрація емісії цінних паперів: випуск будь-якого цінного паперу в обіг супроводжується великою кількістю документації, необхідної для реєстрації. При спробі зареєструвати додаткову емісію акцій або випустити облігації в загальному порядку – підприємства стикаються з тяганиною від 3 до 12 міс. За певну винагороду допомагає вписати реєстрацію в законом термін – 30 днів. За хабар можна розраховувати на можливість застосування законодавства.

Головний заробіток – реєстрація спірних додаткових емісій (коли комісія за ДС не реєструє або навпаки реєструє за наявності порушень, одне рішення суду виконується, а інше – ні, тобто таким чином вирішується доля контрольного пакета підприємства комісією.

Приклад: ІнГОК, Київміськбуд.

Учасники прес-конференції наголосили, що на прикладі ДКЦПФР видно, що в Україні почалася нова хвиля переділу державної власності. Сьогодні в Україні втрачена вертикаль управління, центри влади зміщуються і непорядні чиновники, користуючись своїм становищем, організовують небачені раніше корупційні схеми відчуження майна.

Соціально небезпечним для держави є той факт, що захоплення приватного майна проводять державні службовці, наділені владою і повноваженнями, щоб захистити майно і права громадян, і це явище набуває системного характеру.

Наслідками такої діяльності стане втрата інвестиційної привабливості нашої країни, як неконтрольованої, неправової і беззаконної.

Громадськість не може стояти осторонь, коли на їх очах твориться такий безпорядок в державних структурах. Тому учасники прес-конференції заявляють про початок громадського розслідування за фактами захоплень підприємств та об"єктів власності членами ДКЦПФР, а також причетності до незаконного захоплення підприємств керівників ДКЦПФР.


Джерело: Народна правда

Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: