antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


На Львівщині порушено 7 кримінальних справ у справі додержання вимог земельного законодавства

15/12/08
У прокуратурі Львівської області під головуванням прокурора області Олексія Баганця відбулось розширене засідання колегії на тему додержання вимог земельного законодавства на території Львівської області. Участь у роботі колегії взяли перший заступник голови Львівської ОДА Валерій П’ятак, представники Львівської обласної ради, органів місцевого самоврядування, конролюючих та правоохоронних органів, голови сільських рад, землі яких мають найбільшуринкову цінність, а також міськміжрайпрокурори. Було констатовано, що сьогодні у цій царині порушено 7 кримінальних справ, винесено 257 протестів, подано 29 подань та приписів. Воднораз до різного виду відповідальності притягнуто 21 посадову особу. Про це сьогодні, 12 грудня, ЗІК повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

У повідомленні, зокрема, йдеться:

«У своєму виступі прокурор області зазначив, що ця тема вибрана не випадково, адже фактор поділу землі і власності завжди був джерелом не тільки багатства, але й причиною постійних конфліктів, а на цьому етапі розвитку держави земельні афери не перестають дивувати своїми нахабністю та цинічністю. За його словами, земля постійно зазнає рейдерських атак з боку спритних ділків, які за відвертого потурання органів місцевого самоврядування, прикриваючись колективною безвідповідальністю, а також за рахунок деяких «нерадивих суддів», котрі теж часто прикриваються суддівською недоторканністю, намагаються постійно «відкусити» ласий шматок землі.

Найбільш розповсюдженими є порушення вимог земельного законодавства на території Львова, Брюховецької селищної ради м. Львова, Пустомитівського, Жовківського, Яворівського районів, які є найближеними до Львова, території Сколівського та Дрогобицького районів (землі рекреаційного призначення), міст-курортів Східниці, Моршина, Трускавця тощо.

Прокурор області зазначив, що із січня поточного року, коли він розпочав свою роботу у прокуратурі Львівської області, він же видав розпорядження про створення 4 оперативних робочих груп, завданням яких було проведення перевірок щодо додержання вимог законодавства у сфері охорони земельних ресурсів на землях, що мають рекреаційне призначення та є привабливими для здійснення підприємницької діяльності. Перевірки проводилися із залученням фахівців органів податкової служби, міліції, СБУ, контрольно-ревізійної служби, Державної екологічної інспекції у Львівській області, обласного управління з контролю за використанням та охороною земель.

Основна увага зверталася на такі актуальні проблеми в області, як незаконне прийняття рішень органами місцевого самоврядування та державного управління щодо надання землі, або фальсифікація таких рішень, самовільне використання земель або використання таких без правовстановлюючих документів, використання земель не за цільовим призначенням, безгосподарно, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу тощо.

Проведена робота дала позитивні результати: за час роботи тільки цих груп порушено 7 кримінальних справ, принесено 257 протестів, внесено 29 подань та приписів, до різного виду відповідальності притягнуто 21 посадову особу. Як було відзначено на колегії, саме робота цих груп прокурорів дозволила викрити цілі «схеми» масових захоплень землі та їх, так званого, узаконення.

Прокурор області навів факт, коли з виходом на місце, на територію Регіонального ландшафтного парку «Знесіння», що у Львові, прокурори з’ясували, що в порушення вимог ст. 23,24,39,40 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на території Регіонального ландшафтного парку «Знесіння» проводиться самовільне використання земель для будівництва житлової 3-секційної постійної споруди. Лише на вимогу прокуратури області, а не завдяки органів контролю, Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено розрахунок шкоди, заподіяної природному комплексу території природно-заповідного фонду внаслідок самовільного використання земель під будівництво постійної споруди на території Регіонального ландшафтного парку «Знесіння», сума якої сягнула понад 150 тис. грн, а за фактом умисного знищення об’єкту природно-заповідного фонду 30.05.2008 року органи прокуратури порушили кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 252 КК України – зараз триває досудове слідство.

Крім того, Сихівським районним судом Львова задоволено позов прокуратури області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області про стягнення збитків, завданих порушенням вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України», в сумі 150 тис. грн.

Олексій Баганець мав чимало запитань до діяльності органів державного контролю, які далеко не повною мірою виконують поставлені перед ними завдання; не забезпечують ефективний державний контроль у галузі земельних правовідносин. Зокрема, він піддав критиці роботу Управління з контролю за використанням та охороною земель у Львівській області – за наявності значної кількості порушень земельного законодавства посадові особи управління не забезпечують адекватне реагування на переважну більшість порушень з питань охорони та раціонального використання земель. Зазначені претензії стосувались і роботи Головного управління земельних ресурсів та Державного управління охорони навколишнього природного середовища. За словами прокурора, не виправдовує себе і робота Державної екологічної інспекції у Львівській області, яка не забезпечила реалізацію державної політики та належного контролю у сфері використання та охорони земельних ресурсів.

При цьому, Олексій Баганець вказав на низку незаконних дій органів місцевої влади, які, за його славами, є першоджерелом усіх зловживань із землею в області. Зокрема, прокурор нагадав присутнім про факти «узаконення» судами області отримання земель державної та комунальної власності внаслідок їх приватизації, в т.ч. і на «підставних» осіб, що призвело до соціальної напруги, навіть до перекриття трас міжнародного сполучення.

Завершуючи свій виступ прокурор області, зазначив, що проведення засідання колегії, в першу чергу, покликане потребою скоординувати зусилля органів влади, контролю та правоохоронних органів у недопущенні подібних правопорушень, а також напрацювати низку заходів, які б реально вплинули на стан законності».


Джерело:
ZIK
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: