antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Рейдерське захоплення землі у Лохвицькому районі

11/08/08
Пропонуємо вашій увазі ще одну  схему рейдерських захоплень, яка була “відпрацьована” вже в Лохвицькому районі.
Типова схема захоплення землі за допомогою колишнього директора
1. Ведеться пошук підприємства, яке щойно пройшло етап переоформлення (зміна засновників, власників тощо).
2. Ведеться пошук та “обробка”  незадоволених осіб серед одного з засновників.
3. “Обробка” за допомогою одного з власників особи, яка очолювала підприємство до реформування.
4. Колишній керівник оскаржує рішення про своє звільнення, організовується відповідне рішення суду, керівник отримує доступ до бланків і печатки.
5. Поки нові основні власники підприємства шукають правди у судах, “відновлений” на посаді директор проводить ряд дій на користь рейдера.  
Розглянемо конкретний приклад рейдерських дій “Полтава-Банку” у Лохвицькому районі Полтавщини за цією схемою.

Тут довгий час, ще за радянських часів працювало сільськогосподарське підприємство “Перемога комунізму”. Працювало добре, числилося у “мільйонерах”.

З новими часами, коли відбулося розпаювання майна і земель, підприємство стало називатися “Перемога плюс” та  стало належати шістьом засновникам – приватним особам.

Складна економічна ситуація не давала підприємству розвиватися на повну силу, виникла необхідність у залученні інвестора. У липні 2007 року з пропозиціями інвестування до засновників “Перемоги плюс”  звернулася відома інвестиційна компанія.  Сказати, що засновники відразу ж погодилися на умови інвестора не можна.  П’ятеро з засновників, а це  місцеві жителі Анатолій Сакал, Михайло Лазука, Микола Юрченко та Надія Анцібор перед тим, як дати згоду на передачу своїх майнових прав інвестору,  уважно вивчили його діяльність в інших господарствах.  І лише впевнившись у порядності і ефективності економічної діяльності майбутнього інвестора, погодилися укласти договори.

Однак залишався ще один засновник, який довго вагався, а зрештою повідомив, що буде працювати з іншим інвестором – за деякими даними – “Полтава-банком”.

Вагалася щодо сприйняття змін у структурі підприємства і його директор, Ольга Крига. Слід зауважити, що нові власники пропонували їй залишитися працювати, але переговори ці завершилися нічим. Та й були певні перестороги у нового власника щодо пані Криги – за її спиною були неприємні історії з несплатою податків, які вилилися в одну адміністративну і одну кримінальну справу.  До тюрми не дійшло – Кригу було амністовано, але все ж судимість залишалася.

25 липня було проведено збори засновників “Перемоги плюс”, на яких О.Кригу було звільнено з посади,  призначено нового директора. Здавалося б, можна працювати? Аж ні – Ольга Крига подає позов до Лохвицького райсуду про визнання її звільнення незаконним.

Тут слід зазначити, що пані Крига не віддала печатку підприємства і  оформила “заднім числом” (тобто – 24 липня) договори на оренду земельних паїв, укладені з  “Перемогою-плюс” на інше підприємство – “Лохвиця цукросервіс” (контрольоване “Полтава банком”), де, як з’ясується згодом... працює заступником директора.  Але ж договори “заднім числом” не здаси в державний земельний кадастр! Починається судова тяганина. Спершу нові договори, “укладені” Кригою визнає незаконним обласний господарський суд, потім - Харківський апеляційний. Однак рейдери продовжують господарювання на землях, орендованих за фіктивними договорами.
Зрозуміло, що укладення договорів оренди пайових земель, яке провернула О.Крига  на інше підприємство, фактично позбавило  “Перемогу плюс”  можливості працювати. Адже підприємство відтепер не могло ані сіяти, а ні збирати урожай цукрового буряка.

Крига тим часом переселяється до Полтави (чи не “благодійники” з “Полтава-банку” придбали їй там квартиру?), змінює прописку і подає ще один позов про звільнення, тепер уже до Октябрського райсуду обласного центру - поки тривали ці судові розгляди у господарських судах, призупиняє розгляд справи за позовом Криги про звільнення Лохвицький  райсуд).

Цікаво, що справу про трудовий спір взявся вести особисто голова суду Струков. До засідання він не допустив нікого, лише адвоката “Перемоги плюс”,  термін дії довіреності якого від даного підприємства закінчився ще 24 липня 2007 року, тобто, до звільнення Криги. Суд виніс рішення на користь Ольги Криги. Апеляційний суд був дещо поступливіший до нових власників “Перемоги плюс”. Їх допустили до розгляду справи (суддя Гальонкін), однак  аргументів не сприйняв. Цікава деталь – щойно почалося засідання, як у залі зникло світло, не вівся запис розгляду, а “нарада” судді тривала лише кілька секунд. Як уже всі здогадалися, Кригу зобов’язали поновити на посаді.

Збори засновників “Перемоги плюс”  ухвалу суду виконали 21 лютого 2008 року. Але знову Ольгу Кригу звільнили. Цього разу за завдання шкоди підприємству, нанесену укладанням договорів, про які йшлося вище.
Ви запитаєте, а при чому тут “Полтава-Банк”?  Справді, документів, які б засвідчували інтерес банку до пані Криги, або до “Цукросервісу”  ніби то немає. Але це лише на перший погляд. Так, засновниками “Цукросервісу” є  приватна особа та ТОВ “Червонозаводське бурякогосподарство”. Засновниками  якого, у свою чергу, є Костянтин Некрасов (70% внеску). Він, нагадаємо, є головним акціонером “Полтавабанку”. Також серед засновників “Червонозаводського бурякгосподарства” є Ілля В’ялий, котрий представляє, поміж іншого, ще й інтереси підприємства “Зоря-Агро” у Миргородському ройоні.

Зараз завершується журналістське розслідування ще по кількох епізодах рейдерської діяльності “Полтава банку” на Полтавщині.  Принаймні, два з них теж стосуються Лохвицького району, а конкретніше – місцевих цукро- та  спиртзаводів. Як то кажуть, що далі в ліс – то товщі партизани. А в нашому випадку – нахабніші рейдери-банкіри...
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: