antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Рейдерське захоплення землі у Миргородському районі

11/08/08
У 2007 році у Миргородському районі  почався конфлікт між місцевим фермерським господарством, який очолював Анатолій Татарчук та “Полтава банком”.

Суть конфлікту полягала в тому, щоб за чітко відпрацьованою схемою позбавити Татарчука його господарства, відібрати вирощений урожай та забезпечити доступ до пайових земель Зубівської сільської ради, де, власне, і відбувалися події.

Для початку розглянемо схему роботи рейдерів, за якою працювали “банкіри”.
Типова схема рейдерського захоплення пайових земель
1. Пошук фермерського господарства, яке успішно господарює на достатньо великій території.
2. Фермеру пропонується оформити кредит на потреби господарства.
3. Через деякий час після укладання кредитного договору під першим-ліпшим приводом кредитор пропонує повернути кредит завчасно.
4. Оскільки до збору урожаю фермер не має змоги  повернути кредит, організовується рішення суду про отримання корпоративних прав на підприємство-боржник, арешт майна і його продаж для забезпечення кредиту.
5. Перебравши на себе корпоративні права на підприємство, кредитор отримує і зобов’язання перед третіми особами – власниками паїв. Кредитор пропонує пайовикам розрахунок за оренду землі в обмін на підписання нових договорів оренди, вже з його підприємством.
6. Урожай фермера продається, при цьому не допускаються треті особи для його оцінки, у результаті чого декларована вартість урожаю виявляється нижчою за фактичну.
7. Кредитор (він же - рейдер)  отримує в результаті не лише повернення кредиту, але й додаткові кошти з проданого урожаю та землі, оренда яких оформлена шляхом економічного шантажу  власників паїв.
З чого почалося?

Як же відбувалися події у  с. Зубівка  Миргородського району.  Уже при перших спробах розібратися  в суті конфлікту виникає стійка думка – все, що відбувається, має ознаки чітко спланованої, давно, як кажуть, “відкатаної” рейдерської схеми. Про це говорить і голова громадської організації “Нова хвиля”, активіст Антирейдерського союзу Іван Куян, якого селяни запросили допомогти в їхніх бідах:
–  Протягом останнього тижня я тільки те й робив, що зустрічаюся з різними сторонами конфлікту та збираю документи,  –  розповідає Іван Устимович. – З того, що я зараз вивчив, роблю для себе чіткий висновок – права на використання землі, навколо якої йде суперечка, належать приватному фермеру Татарчуку. Однак певні структури (хто за ними стоїть – має визначити слідство, та є ознаки, що це один з відомих полтавських банків), говорячи мовою рейдерів, “кинули” Татарчука та брутально захопили вирощений ним минулорічний урожай, а тепер намагаються зашкодити сіяти виділені Татарчукові сільрадою та передані пайщиками поля. Яким чином? Та за давно “відкатаною” схемою, використовуючи і  сумнівні судові рішення, і недійсні договори з селянами, і звичайну нахабність.

З чого ж, власне кажучи, почався конфлікт? 2007 р.  приватне підприємство “Зоря-2005”, засновником та керівником якого був Анатолій Татарчук, взяло в “Полтава банку” кредит у розмірі 1 млн. 400 тис. грн. Справа на селі звичайна – нині без кредитування існування фермерства просто неможливе. Під кредит було заставлено майно підприємства та майбутній урожай, який оцінювався згідно зі стандартними розрахунками приблизно у 10 млн. грн. Однак з певних причин А.Татарчук не зміг вчасно повернути кредит. Прикро, звичайно, але не трагічно – вартість зібраного урожаю цілком і кредит з відсотками покривала, і давала можливість повністю розрахуватися з пайщиками.
Де поділися понад дві тисячі тонн зерна?

Але не так сталося, як гадалося. Банк забрав  і майно підприємства, і повністю весь врожай!
- Вивезли манівцями, як злодії, - обурювалися селяни на своїх зборах 20 квітня.
- Якщо виникла проблема боргу, - розповідає зубівська землевпорядниця Наталя Оленич, - то чому було не взяти своїх обліковців, наших, разом обрахувати врожай, взяти з нього те, що заборгував Татарчук? Чому забрали все?
Невже справді вартість всього урожаю не покривала суми заборгованості? Наш кореспондент дізнався про середні показники урожайності по району. З райдержадміністрації повідомили, що вони становили 29 центнерів зернових з гектару. А один з найстарших мешканців Зубівки Микола Гриненко переконаний, що урожай у Татарчука був ще більший:
- Я, щойно колоски налилися, ходив у поле, розминав їх, рахував зернята. І коли вже достигло, теж  ходив, дивився. По 51, по 52 зернини у колоску. А це, спитайте  у будь-кого, урожай великий. Я думаю, що там до 40 центнерів з гектару було. Та хай навіть 30, як в районі кажуть, але ж не 21!
А цифру 21 центнер з гектару заявили саме “вибивачі боргу”.  І, як переконані селяни, просто-таки  вкрали з кожного гектару (а всього зернові було зібрано з 275 гектарів!) по 8-9 тонн пшениці. Чи може цей факт не обурювати пайщиків – людей, яким належить земля?  
Де поділися 2 тисячі тонн урожаю? - запитували селяни під час сходки представника “Полтава банку” пана ОрловськогоПідписи шляхом шантажу?

Однак на цьому біди селян не закінчилися. Адже вони хотіли отримати свою частку з урожаю. Нові власники “Зорі-2005” нібито й не відмовлялися, однак робили це за однієї умови – якщо селяни підпишуть з ними нові договори оренди паїв.

- Шантажем вибивали ці підписи! – сердито заявляє Микола Гриненко. – Так і напишіть – “шантажем”!
І його слова в один голос підтверджують інші власники паїв. До того ж зауважують, що видавали на паї не промислове зерно, яке було зібране, а фуражне,  ціна якого значно нижча. Ото ж і виходить, що шляхом тиску на селян їх примусили  підписати нові договори і таким чином позбавили Татарчука не лише зібраного врожаю, але й можливості  сіяти наступного року. І це все з метою повернути заборговані півтора мільйони гривень?
- Ні, плани рейдерів від початку були спрямовані на те, щоб закріпися на зубівських землях, - вважає один з лідерів “Нової хвилі” Валерій Заєць. – Але нові договори з селянами є дуже сумнівні з точки зору законності. Справа в тому, що досі офіційно зареєстрованими в райдержадміністрації є ті, що пайщики укладали з Татарчуком і це підтверджує лист з РДА. А оскільки нові договори реєстрації не пройшли, то нові господарі “Зорі-2005” просто не мають право здійснювати будь-які роботи на землі.

Категорично проти того, щоб на їхній землі господарювали нові “хазяї”,  і самі селяни. Власники землі за зборах 20 квітня одностайно висловили свою довіру фермеру Татарчуку і жоден з них не захотів, щоб його землю обробляли ті, кого називали рейдерами. Валерія Орловського, який називає себе новим директором “Зорі-2005” та був присутній на зборах, ніхто й слухати особливо не хотів. Хоч той і пробував аргументувати свої права обробляти землю, вирощувати і збирати урожай. Слід зауважити, що на відміну від толерантного Анатолія Татарчука Валерій Орловський неодноразово дозволяв собі прямо ображати фермера, називав його злодієм. Подібні закиди селяни сприймали однозначно:  мовляв, злодій якраз той, хто найголосніше “тримай злодія!” кричить.

А тому й рішення селян було однозначним – сіяти повинен Татарчук. Такою була резолюція зборів, з цим зубівчани  звернулися у листах до губернатора, Президента та Прем’єр-міністра...Битва за урожай

Однак Татарчуку і селянам це не допомогло.  Схоже, банкірам наплювати  на позицію селян. Не допоміг врегулювати конфлікт і “круглий стіл” в райдержадміністрації, проведений напередодні початку жнив.
Голова РДА Л.Яринич запросив до свого кабінету керівника приватного фермерского господарства А.Татарчука, директора ТОВ АФ “Зоря-Агро” Порощай С.В., старшого юристконсульта ввідділу супроводу та повернення кредитів АБ «Полтава – Банк» - Орловського В.В., прокурора району, начальника райвідділу міліції, представників земельного управління РДА, Голова правління ГО «Нова хвиля» - Куян І.У. (саме до них звернулись по допомогу власники земельних паїв Зубівської сільської Ради), ЗМІ.Як передбачають ст. ст. 125, 126 Земельного Кодексу України, орендар має право вступити у права користувача землею (тобто, почати сіяти, вносити добрива, збирати урожай) лише після того, як договори оренди пройдуть необхідну державну реєстрацію. Як стало відомо, станом на 8 липня 2008 року державну реєстрацію мають лише ті договори оренди, які укладені пайщиками з А.П.Татарчуком. Таке ж підприємство, як “Зоря-Агро”, серед орендарів землі на території Зубівської сільської ради взагалі не значиться. 

Отже, виходило, що Татарчук -  єдиний орендар, договори з яким оформлено належним чином. Пан Орловський апелював до рішення суду (при цьому, до речі, самого рішення він не пред’являв і навіть не казав який саме суд його приймав), яким, за словами Орловського, державну реєстрацію договорів з Татарчуком скасовано. Втім, довідка з Центру державного земельного кадастру чітко свідчить – право розпоряджатися землею і вирощеним на ній урожаєм належить на сьогодні виключно Татарчуку. І так буде доти, доки до ЦДЗК не надійде виконавче провадження рішення суду (якщо воно, звичайно, є в природі). Таку думку висловив керівник земельного управління РДА, з нею погодився і голова РДА, і представники громадських організацій та ЗМІ, не заперечували проти цього й керівники прокуратури та силових структур.  Найнята “Зорею-Агро” охорона блокує на полі трактори Татарчука, воюючи з літніми жінками

Однак “Зоря-Агро” проігнорувала будь-які позиції і почала збір урожаю, не маючи на руках жодних документів, які посвідчували б право господарювати на полях Зубівської сільської ради.. 21 липня це призвело до сутичок на полі між охоронцями “Зорі-Агро” та селянами-власниками паїв, які категорично не погоджуються з діями “Зорі-Агро”: селяни називають представників полтавських банкірів не інакше, як бандитами, котрі захопили обманом їхні землі.

Впродовж наступних двох тижнів протистояння продовжувалося. Представники “”Полтава-банку” робили все, щоб не дозволи Татарчуку збирати урочай. Дійшло до того, що почали різати скати на його тракторах (вартість одного сягає 2000 грн.), залякувати селян, відверто погрожувати самому Татарчуку розправою. Фермер надії не втрачає – подано заяви про злочинні дії “охорони” “Зорі-Агро” до правоохоронних органів.
Наступним кроком у захисті своїх земель від рейдерів селяни бачать у блокуванні автодороги “Миргород-Великі Сорочинці”, який планують провести якраз у дні ярмарку.
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: