antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Журналісти ще не перемогли, але вже й не програли!

06/07/10
З 21 червня 2010 року, коли Дарницьким районним судом м. Києва було винесено безпрецедентну для останніх років Ухвалу, якою суд наклав арешт на тиражі газет «Газета «Зелена планета» та «Золоцвіт», що їх видає видавництво «Фіто», а також заборонив Державному підприємству по розповсюдженню періодичних видань «Преса» доставляти вказані видання передплатникам (36 тисяч передплатників українською та 13 тисяч передплатників російською мовами), журналісти цих видань, які ведуть боротьбу зі спробою власника встановити цензуру – контролювати зміст публікацій та забороняти друк критичних матеріалів – фактично позбавлені можливості здійснювати свою професійну діяльність.

Коротко перебіг конфлікту між власником ЗМІ (Зубицькою Наталією Петрівною (цілителькою Наталею Земною) та редакцією ЗМІ:

У травні 2010 року журналістами «Газети «Зелена планета» було підготовлено критичний матеріал щодо діяльності директора ПП «Земне» (власник – Зубицька Н.П.) Миколи Уса в селі Крехаєві на Чернігівщині.

25.05.10 р. Микола Ус разом із Володимиром Марухевичем, який діяв на підставі довіреності Наталії Зубицької, спробували вилучити 21-ше число «Газети «Зелена планета» з типографії (ВАТ РВК «Деснянська правда»). Спроба була невдалою – типографія відмовила сприяти цензуруванню газети.

У період з 25.05.10 р. по 01.06.10 р. директор ПП «Земне» Микола Ус вимагав від головного редактора узгоджувати з Усом, що і як публікується в газеті, передавав телефоном та через родичів погрози журналістам газети.

01.06.10 р. журналісти газети, з виїздом в с. Крехаїв, провели розслідування причин тиску на редакцію. Крехаївський сільський голова Дмитро Ус (син Миколи Уса) спробував заборонити журналістам працювати в селі. Бізнес-партнер Наталі Зубицької (Земної) Микола Ус повторив свої погрози на адресу журналістів у зв’язку з їх професійною діяльністю при особистій розмові із журналістами під диктофон.

У зв’язку із перешкоджанням професійній діяльності журналістів головний редактор Юрій Самсон звернувся до органів прокуратури (матеріали перебувають в Козелецькій районній прокуратурі Чернігівської області), до ініціаторів руху «Стоп цензурі!», до Незалежної медіа профспілки та інших інституцій, що декларують свою роботу як таку, що спрямована на підтримку Свободи слова, а також про всі події навколо газети з цього моменту за допомогою прес-релізів інформуються ЗМІ та незалежні журналісти.

У черговому (№22) числі газети вийшов матеріал «Зупинимо цензуру!» з інформацією про спроби власника ЗМІ та її бізнес-партнера вказувати журналістам що їм публікувати, а що – ні, з заявою журналістів та видавництва «Фіто» про приєднання до громадського руху «Стоп цензурі!» та електронною адресою, за якою можна ознайомитись та приєднатись до заяви руху «Стоп цензурі!».

01.06.10 р. Наталія Зубицька письмово повідомила видавництво «Фіто» та головного редактора «Газети «Зелена планета» про заборону їм готувати до друку та видавати засновані нею друковані ЗМІ.

Повідомлення містило наступне обґрунтування: «У зв’язку з тим, що я втратила довіру до видавництва «Фіто», головного редактора Самсона Ю.П., у зв’язку із численними намаганнями тиску на мене та шантажу, у зв’язку з неможливістю миритися з погрозами та обманом, вважаю за необхідне відмовитись від договору-доручення та заборонити використання зареєстрованих на мене свідоцтв про державну реєстрацію друкованих ЗМІ». При цьому в телефонній розмові Зубицька Н.П. повідомила головного редактора, що її довірена особа Володимир Марухевич після спроби вилучення газети з типографії був тяжко побитий, в чому вона підозрює або журналістів редакції, або співробітників типографії «Деснянська правда».

Після виходу в 23-му числі газети критичних матеріалів про діяльність бізнес-партнера власника газети Миколи Уса, Наталія Зубицька (Земна) здійснила спробу домогтись від Державного підприємства з розповсюдження періодичних видань «Преса» припинення доставки вказаної газети читачам, погрожуючи посадовим особам ДП «Преса» кримінальним переслідуванням. Керівництво ДП «Преса» на шантаж не піддалось, № 23 та №24 до читачів було доставлено.

17.06.10 року Наталія Зубицька звернулась із листом, скріпленим печаткою політичної партії Українська партія «Зелена планета» до Міністерства юстиції (вхідний №9515-0-33-10), в якому вказала, що просить вважати оригінали реєстраційних свідоцтв «Газети «Зелена планета» не дійсними та видати їй «поновлені оригінали свідоцтв». У листі Н.Зубицька вказує, що причиною її незадоволення є те, що «в останніх номерах газети №22, №23, №24 надруковані матеріали недостовірних фактів, брудних домислів, компрометуючих мене та людей, які зі мною працюють».

18.06.10 року головного редактора Юрія Самсона було запрошено на «приватну бесіду» до начальника слідчого відділу Козелецького РУВС Олени Лущик, яка довго розпитувала про публікації в газеті, про те, чому журналісти друкують матеріали саме про Миколу та Дмитра Усів, як і ким готуються матеріали, а тоді повідомила, що журналіста будуть притягувати в якості обвинуваченого в кримінальній справі про «ймовірний підпал» сараю Дмитра та Миколи Усів, який стався 05.06.10 року – через чотири дні після роботи в селі журналістів та на наступний день після подачі головним редактором Юрієм Самсоном заяви в прокуратуру з вимогою порушити проти Миколи та Дмитра Усів справи за перешкоджання законній діяльності журналістів. На ці дії слідчої було подано скаргу начальникові Головного слідчого управління МВС полковнику В.Фариннику.

21.06.10 року за позовом Наталії Зубицької Дарницький районний суд м. Києва з величезною кількістю процесуальних порушень наклав арешт та заборону на розповсюдження газети на всі тиражі у 2010 році, що її видають журналісти редакції! Вважаємо, що цим безпрецедентним рішенням на наших виданнях відпрацьовується судовий механізм ліквідації незручних для власників ЗМІ редакцій та усунення від роботи в газетах журналістів, що не узгоджують свою діяльність з власниками ЗМІ.

Розгляд заяви видавництва та головного редактора про скасування заборони розтягнувся до 02.07.10 року, тоді, як Закон на розгляд такої заяви відводить лише два дні. У судовому засіданні Наталія Зубицька ще раз підтвердила, що її незадоволення роботою журналістів та причиною її бажання відсторонити їх від випуску газети є зміст публікацій стосовно її бізнес-партнерів. Також Наталія Зубицька в судовому засіданні звинуватила журналістів редакції газети в побитті її довіреної особи Марухевича, спалені будівлі її бізнес-партнера та отруєні його собаки.

02.07.10 року суд нарешті ухвалив рішення, яким заборону скасовано. Однак, оскільки на рішення про скасування заборони розповсюджувати газету Наталія Зубицька подала апеляцію, то заборона триває і надалі. Весь цей час газета не виходить, журналісти позбавлені права на свою законну журналістську діяльність.

Впродовж тривалого терміну наша редакція зверталась до інших ЗМІ з проханням висвітлити хід спроби ліквідувати цілу редакцію, яка викликала незадоволення у власника ЗМІ, також регулярно ми письмово інформували недержавні установи, які опікуються захистом Свободи слова, громадських та політичних діячів, народних депутатів-членів комітетів та комісій з питань дотримання принципів незалежної журналістики та гарантування Свободи слова, та державних чиновників, уповноважених у справах Свободи слова органів, міжнародні інституції.

За період з 25 травня по 5 липня єдиним відгуком на наші звернення та прес-релізи, єдиним випадком висвітлення в ЗМІ були публікації на сайті «Телекритики» наших повідомлень. Решта наших колег навіть не звертались до нас за коментарями.

Жодна правозахисна організація не вважала за необхідне провести моніторинг ситуації з переслідуванням наших журналістів. Адвокатське об’єднання «Український адвокат», яке представляє нашу редакцію в суді, не враховуємо, оскільки воно з першого дня існування газети веде юридичний супровід газети, тож діє у відповідності до своїх службових та договірних обов’язків.

За цей же період єдиними відповідями державних органів були повідомлення органів МВС та прокуратури про хід перевірки матеріалів за нашими заявами. Жоден державний чиновник, жоден народний депутат від жодної політичної сили чи профільного комітету чи відповідної комісії не відреагував на наші звернення.

Аналіз правової, громадської та політичної реакції на цензуру нашої газети, тиск та залякування наших журналістів, арешт газети, свавілля власниці, процесуальні порушення суду та фактичний розпуск редакції, показав, що якщо журналісти ЗМІ працюють не в політичній сфері (наша газета пише про фітопрепарати, а критичні матеріали стосувались питань зловживань при їх виготовлені, рекламі та реалізації), власник ЗМІ, який здійснює розправу з «неслухняною» редакцією не є загальновизнаним «олігархом» (в нашому випадку - Наталія Зубицька-Земна), політична партія, задіяна в розправі є маловідомою (Українська партія «Зелена планета»), то сподіватись на будь-який суспільний резонанс, реагування на грубі процесуальні порушення зі сторони суду (Дарницького районного) чи залякування зі сторони правоохоронців (Козелецького РУ МВС) чи інформаційну підтримку колег-журналістів не доводиться.

Водночас, вважаємо, що якщо схема ліквідації нашої редакції незадоволеним змістом публікацій її журналістів власником ЗМІ, яка відпрацьовується у нашому випадку, буде успішною, то надалі подібну схему буде застосовано в різних варіаціях стосовно інших ЗМІ, тому переконані, що ми зобов’язані пройти шлях цієї боротьби до кінця. Боротьба, яку за свої права писати вільно і про все ведуть журналісти нашого видавництва, впевнені буде успішною. Будемо вдячні за інформаційну підтримку.


Юлія Хомюк
Директор видавництва «Фіто»


Антирейдерский союз предпринимателей Украины
Остановить рейдерство, обеспечить безопасность бизнеса
Национальный комитет защиты предпринимательства
Группа компаний Корпоративная безопасность
Защита собственности, поддержка предпринимательства
Посилання на джерело:  Antiraider.ua

Повернутися до розділу


Інші публікації: